Είναι προφανές πως ένα σημαντικό κομμάτι μιας ιστοσελίδας, πέρα από το καλό περιεχόμενο, είναι η αισθητική της. Ένα κείμενο από μόνο του μπορεί να είναι βαρετό, αλλά όταν διανθίζεται με όμορφες και ταιριαστές εικόνες μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον, ιδίως αν αυτές είναι σωστά τοποθετημένες και με τις σωστές διαστάσεις.

Τι γίνεται με τα πνευματικά δικαιώματα;

Με μια απλή αναζήτηση στο Google μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες για το θέμα που μας ενδιαφέρει. Όμως, αφού βρούμε την εικόνα που θέλουμε, η ίδια η Google μας προειδοποιεί ότι “οι εικόνες μπορεί να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα”.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδεια του δημιουργού (ή ιδιοκτήτη) για να την αναδημοσιεύσουμε και μάλιστα ν’ αναφέρουμε την πηγή της φωτογραφίας.

Βρίσκω δωρεάν φωτογραφίες (stock photography)

Στο αχανές διαδίκτυο υπάρχουν ένα σωρό ιστοσελίδες που μας προσφέρουν χιλιάδες εικόνες, ποικίλης θεματολογίας, δωρεάν, απαλλαγμένες από πνευματικά δικαιώματα για να τις χρησιμοποιήσουμε. Συνήθως οι περισσότερες, αν όχι όλες, προσφέρονται σε πλήρη ανάλυση γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να τις επεξεργαστούμε και να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Κάποιες μάλιστα παρέχουν και δωρεάν illustrations ή  vector graphics.

Να, λοιπόν, μια λίστα με ιστοσελίδες όπου μπορούμε να βρούμε ελεύθερες φωτογραφίες.

Σε όλες θα βρούμε μια υποτυπώδη μηχανή αναζήτησης όπου μπορούμε να βάλουμε τη λέξη-κλειδί που μας ενδιαφέρει, να δούμε τα αποτελέσματα και να κατεβάσουμε την εικόνα στον υπολογιστή μας.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment