Η παρούσα ανάρτηση αφορά το νέο περιβάλλον διαχείρισης ιστοσελίδων του ΠΣΔ, το δημοφιλές Plesk. Για τον “παραδοσιακό” τρόπο μπορείτε να δείτε αυτή την παλιότερη ανάρτηση.

Μπαίνουμε αρχικά στο https://webhost.sch.gr/ και συνδεόμαστε με τα στοιχεία του λογαριασμού που διατηρούμε στο ΠΣΔ. Η επόμενη οθόνη που μας εμφανίζει είναι αρχική σελίδα του περιβάλλοντος διαχείρισης Plesk όπου βλέπουμε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση του ιστοτόπου μας. Επιλέγουμε το “Ρυθμίσεις PHP” (δείτε την εικόνα παρακάτω). Σ’ εκείνο το σημείο βλέπουμε και την τρέχουσα έκδοση που είναι ρυθμισμένη στον server.

Στην επόμενη οθόνη επιλέγουμε την έκδοση της PHP που θέλουμε να “τρέχει” στον server και κατ’ επέκταση στην ιστοσελίδα μας. Αυτή τη στιγμή το ΠΣΔ υποστηρίζει τις εκδόσεις 7.2.23 και 7.3.10. Επιλέγουμε, επομένως, ανάλογα. Δεν πειράζουμε καμία άλλη ρύθμιση.

Γιατί χρειάζεται να γίνει αυτό;

Γενικά, καλό είναι να έχουμε την πιο πρόσφατη έκδοση να “τρέχει” στον server που φιλοξενούμε την ιστοσελίδα μας. Η έκδοση 7.3 και μετά της PHP είναι ταχύτατη και πιο αξιόπιστη από πλευρά ασφάλειας. Υπάρχει όμως η περίπτωση κάποιο από τα πρότυπα (templates) που χρησιμοποιούμε για τη σελίδα μας (WordPress, Joomla) να έχουν θέματα συμβατότητας και να μην λειτουργούν σωστά. Το ίδιο συμβαίνει και με διάφορα extensions των δύο δημοφιλών CMS.

Επίσης, σε περίπτωση μεταφοράς της σελίδας από server σε server ή τοπικά από τον υπολογιστή μας σε server καλό είναι οι εκδόσεις της PHP και των δύο να συμβαδίζουν, αν και από την έκδοση 7.1 και μετά δεν παρατήρησα ιδιαίτερα προβλήματα.

Συμπερασματικά, ο κανόνας είναι πολύ απλός.

  • Διατηρούμε την πιο πρόσφατη έκδοση της PHP στον server που φιλοξενούμε την ιστοσελίδα μας.
  • Διατηρούμε ενημερωμένα templates, themes, extensions της σελίδας μας για πλήρη συμβατότητα και απρόσκοπτη λειτουργία.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment