Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση στάθηκε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε σχολική μονάδα του νομού και αφορούσε στη μη δυνατότητα αποστολής email από τον επίσημο λογαριασμό της μονάδας, ούτε καν από το webmail.sch.gr.

Εάν δεν μπορούμε να στείλουμε μηνύματα ούτε από το webmail τότε το ζήτημα, συνήθως, αφορά τον mail server του ΠΣΔ και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα πέρα από το να καταγράψουμε το πρόβλημα στην τεχνική υποστήριξη.

Που οφείλεται το πρόβλημα;

Για να θεωρηθεί ότι κάποιος λογαριασμός του ΠΣΔ είναι…. κακόβουλος και “επικίνδυνος” για την εύρυθμη λειτουργία των mail servers, έχει να κάνει με τον όγκο των μηνυμάτων που διακινεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους:

  • Η σχολική μονάδα στέλνει πολλά μηνύματα σε καθημερινή βάση (δεν γνωρίζω ποιο είναι το όριο), π.χ. προωθήσεις εγγράφων, ανακοινώσεων, ενημερωτικών, διαγωνισμών στους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτή. Όσοι περισσότεροι είναι εκπαιδευτικοί (υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν 80 άτομα προσωπικό) τόσα περισσότερα email προωθούνται.
  • Η δεύτερη περίπτωση αφορά πιθανό κακόβουλο λογισμικό που “πειράζει” το λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, παρεμβαίνοντας χωρίς να το αντιληφθούμε στο πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η μονάδα (Thunderbird, Outlook ή άλλο) και στέλνει εκατοντάδες μηνύματα συχνά επαναλαμβανόμενα.

Πως αντιμετωπίζεται το θέμα;

Δεν υπάρχει κάποια σίγουρη “συνταγή”, όμως καλό είναι να ελέγχουμε περιοδικά τον υπολογιστή για κακόβουλο λογισμικό και να αποφεύγουμε τις πολλές προωθήσεις μηνυμάτων που, ίσως, για τους περισσότερους να είναι άχρηστα. Μία πιθανή λύση, αν και χρονοβόρα, να αναρτώνται έγγραφα και ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται από εκεί.

Σε περίπτωση που ο λογαριασμός της μονάδας (ή ακόμη και ο προσωπικός) “κλειδώσει” και δεν μπορεί να στείλει μηνύματα, ενημερώνουμε το ΠΣΔ με ένα αίτημα υποστήριξης. Συνήθως πρόκειται για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και το πρόβλημα εντοπίζεται και λύνεται άμεσα με email που στέλνεται στην μονάδα και περιέχει έναν σύνδεσμο που πατώντας το μας αφαιρεί από την μαύρη λίστα.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment