Πολύ συχνά, κατά τις περιηγήσεις μας, στο αχανές διαδίκτυο θέλουμε να γραφτούμε σε μια υπηρεσία, σ’ ένα forum, σ’ ένα newsletter ή οπουδήποτε αλλού. Σε όλα τα παραπάνω συνήθως καλούμαστε να δώσουμε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου με αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα, να βομβαρδιζόμαστε από μεγάλο αριθμό, συχνά άχρηστων, μηνυμάτων που καταλαμβάνουν χώρο στην ηλεκτρονική θυρίδα μας και επιπλέον ξοδεύουμε χρόνο για την εκκαθάρισή της, έστω και όχι τακτικά. Πως μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό και να προστατέψουμε το “επίσημο” email μας από τη…. σαβούρα;

Τι είναι το Mailinator;

Το Mailinator είναι μια δημόσια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η διαφορά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες που όλοι χρησιμοποιούμε (gmail, yahoo, hotmail κ.α.) είναι πως για να το χρησιμοποιήσουμε δεν απαιτείται εγγραφή. Όλες οι ηλεκτρονικές θυρίδες είναι… δημόσιες και… ορατές από όλους. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια υπηρεσία που δέχεται μηνύματα σε οποιαδήποτε θυρίδα τελειώνει σε @mailinator.com.

  • Όλα τα εισερχόμενα διαγράφονται μετά από μερικές ώρες και δεν ανακτώνται.
  • Δεν μπορούμε να στείλουμε, μόνο να λάβουμε μηνύματα.
  • Προφανώς δεν υπάρχει καμία ιδιωτικότητα (έχει πακέτα επί πληρωμή που το εξασφαλίζουν αυτό), μπορεί και κάποιος άλλος να βλέπει τα μηνύματά σας.
  • Δεν επιτρέπονται συνημμένα, διαγράφονται αυτόματα.
Εικόνα 1

Για παράδειγμα, εγώ, όταν έγραφα αυτό το κείμενο, ήμουν ο mavrospeiratis@mailinator.com. Απλά το δήλωσα (Εικόνα 1) και πάτησα “GO”. Δεν ξέρω αν θα είναι ενεργό την ώρα που θα διαβάζετε αυτή την ανάρτηση.

Εικόνα 2

Μεταφέρθηκα στο (προσωρινό) inbox (Εικόνα 2) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικότατα από οποιονδήποτε θέλει να μας στείλει μήνυμα. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: Δεν μπορούμε να στείλουμε, μόνο να λάβουμε.

Εικόνα 3
Εικόνα 4

Έστειλα ένα μήνυμα από το email μου στο mavrospeiratis@mailinator.com, πήγε αμέσως (Εικόνα 3) και διαβάζεται κανονικότατα (Εικόνα 4).

Σενάριο Χρήσης

Ένα μικρό σενάριο χρήσης για το πως μπορεί να φανεί χρήσιμη μια τέτοια υπηρεσία. Ήθελα, για παράδειγμα, να κατεβάσω ένα δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο από μια ιστοσελίδα, αλλά για να το κάνω έπρεπε να γραφτώ και στο newsletter της σελίδας πράγμα που δεν μ’ ενδιέφερε (Εικόνα 5).

Εικόνα 5

Τι έκανα; Γράφτηκα δηλώνοντας ως email το mavrospeiratis@mailinator.com και εμφανίστηκε στην “ψεύτικη” θυρίδα μου το email του site που περιείχε το σύνδεσμο προς το ηλεκτρονικό βιβλίο που ήθελα να κατεβάσω (Εικόνα 6).

Εικόνα 6

Από ‘κει και πέρα ας συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα. Έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τα δω ποτέ, ούτε θα ασχολούμαι με το να τα σβήνω από το “κανονικό” μου email κάθε τρεις και λίγο.

Υπάρχουν και άλλες τέτοιου τύπου υπηρεσίες, μια απλή αναζήτηση “υπηρεσίες προσωρινού email” θα σας εμφανίσει ένα σωρό.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό τρόπο ν’ αποφύγουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam), αλλά και βαρετές διαφημίσεις.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment