Συχνά πυκνά στην ψηφιακή μας καθημερινότητα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το “τέρας” του format. Δεν είναι περίεργο, για πολλούς από εμάς, να έχουμε κάνει format στους υπολογιστές μας κάμποσες φορές και πέρα από τα Windows να πρέπει να εγκαταστήσουμε από την αρχή ένα σωρό εφαρμογές. Το Ninite είναι ένα δωρεάν εργαλείο που επιτρέπει το κατέβασμα, την εγκατάσταση και την ενημέρωση αυτών των εφαρμογών μαζικά και πλήρως αυτοματοποιημένα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και άπειρα κλικ σε παράθυρα με “Επόμενο”, “επόμενο” κλπ. Στην κυριολεξία πρόκειται για το μοναδικό εργαλείο που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολλά δημοφιλή freeware εργαλεία, όλα μαζεμένα σε ένα μέρος.

Πώς γίνεται αυτό;

Αφού επισκεφτούμε τη σχετική διεύθυνση, στην πρώτη οθόνη που βλέπουμε φαίνεται η λίστα των διαθέσιμων προς εγκατάσταση προγραμμάτων.

Επισημαίνω ξανά πως μιλάμε για δωρεάν, open source, εφαρμογές. Δεν πρόκειται να βρείτε καμία εμπορική, ούτε καν shareware εφαρμογή.

Μερικές από τις διαθέσιμες για κατέβασμα και εγκατάσταση εφαρμογές

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε την εξής προτροπή:

Επιλεγμένες προς εγκατάσταση εφαρμογές

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε (check) ποιες εφαρμογές θέλουμε να εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας και να πατήσουμε το κουμπί “Get Your Ninite”.

Αυτό που εμφανίζεται προς κατέβασμα και αποθήκευση είναι ένα εκτελέσιμο (.exe) αρχείο που αποθηκεύουμε τοπικά στον υπολογιστή μας.

Αποθηκεύουμε το .exe αρχείο τοπικά στον υπολογιστή μας

Έπειτα, όπως και με κάθε άλλη εφαρμογή, απλά “τρέχουμε” το αρχείο που κατεβάσαμε. Από εδώ και πέρα αρχίζει η…. “μαγική” διαδικασία της εγκατάστασης των προγραμμάτων που επιλέξαμε αρχικά.

Εάν τυχόν έχουμε ήδη κάποιο πρόγραμμα εγκατεστημένο μας ειδοποιεί ή αν τυχόν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, π.χ. έχουμε κάποια εφαρμογή ανοιχτή, φαίνεται στο παράθυρο με σχετικό μήνυμα.

Όπως βλέπετε η διαδικασία γίνεται μέσα από ένα και μόνο παράθυρο, χωρίς ενοχλητικά επαναλαμβανόμενα μηνύματα και βαρετές πολλαπλές εγκαταστάσεις.

Με τις αναβαθμίσεις τι γίνεται;

Εκτελώντας το αρχείο .exe που κατεβάσαμε στον υπολογιστή μας εντοπίζονται αυτόματα πιθανές αναβαθμίσεις των προγραμμάτων που είχαμε αρχικά επιλέξει οπότε δεν είναι απαραίτητο να τις ελέγχουμε μία μία.

Επειδή το format είναι μια διαδικασία που, λίγο ή πολύ, τυχαίνει σε όλους το Ninite έρχεται να την κάνει συντομότερη και λιγότερο… βαρετή. Δοκιμάστε το!

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment