Δεν είναι περίεργο, ιδίως από τότε που το διαδίκτυο βρίθει από άμεσα διαθέσιμη πληροφορία, να βρίσκουμε στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας ένα σωρό φακέλους, αρχεία και εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούμε και απλά βρίσκονται εκεί καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο. Φυσικά, το κόστος των αποθηκευτικών μέσων πλέον δεν είναι απαγορευτικό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει ο δίσκος μας να είναι γεμάτος με άχρηστο υλικό.

Δεν είναι λίγες εκείνες οι εφαρμογές, δωρεάν και μη, που “καθαρίζουν” τον υπολογιστή μας από τη… σαβούρα. Πριν, όμως, το καθάρισμα δεν είναι καλό να γίνει μια καταγραφή και τακτοποίηση του περιεχομένου;

Ανακάλυψα, πριν λίγες μέρες, μια δωρεάν πανάλαφρη εφαρμογή ονόματι TreeSize. Τι κάνει; Αναλύει τα περιεχόμενα του σκληρού δίσκου και εμφανίζει σε δενδροειδή δομή, από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο, όλους τους φακέλους του δίσκου. Επιτρέπει, φυσικά, να ανοίξουμε τους φακέλους και να δούμε αναλυτικά τα περιεχόμενά τους.

Με δεξί κλικ πάνω σε ένα φάκελο και επιλέγοντας “Open” μεταβαίνουμε στα περιεχόμενα του φακέλου, στην “Εξερεύνηση των Windows” κι εκεί σβήνουμε ότι θεωρούμε άχρηστος

Όσο περίεργο να σας φαίνεται, θα βρείτε ένα σωρό πράγματα που δεν τα χρειάζεστε και καταλαμβάνουν (μεγάλο) άχρηστο χώρο στον σκληρό δίσκο. Ιδίως σε κάτι “περίεργους” φακέλους του λειτουργικού συστήματος (Windows), που αποθηκεύονται αρχεία καταγραφής, προσωρινά αρχεία, “απομεινάρια” παλιών εγκαταστάσεων, θα εντοπίσει περιεχόμενο με τεράστιο μέγεθος που θα απελευθερώσει ζωτικό χώρο εάν διαγραφούν.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment