H Google μας έχει συνηθίσει, εδώ και καιρό, σε πληθώρα χρήσιμων εργαλείων (που εξελίσσονται συνεχώς) και μπορούν να φανούν χρήσιμα ακόμα και στην εκπαιδευτική καθημερινότητα.

To Google Earth είναι ένα από αυτά τα εργαλεία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει. Πριν λίγο καιρό, σε σχέση μ’ αυτό, παρουσίασε μια σειρά από εργαλεία, τα Creation Tools, που δίνουν τη δυνατότητα σε ένα χρήστη να φτιάξει μια εικονική περιήγηση πάνω στο εντυπωσιακό τρισδιάστατο μοντέλο της γης του Google Earth. Ο χρήστης, δηλαδή, μπορεί να προσθέσει τοποθεσίες, φωτογραφίες, κείμενο να “μαρκάρει” μέρη πάνω στον πλανήτη και να αποθηκεύσει αυτή τη διαδικασία σε μια παρουσίαση.

Μια εφαρμογή των παραπάνω εργαλείων μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο. Αναθέτουμε στους μαθητές μας, στο εργαστήριο της πληροφορικής, να φτιάξουν μια τέτοια περιήγηση – παρουσίαση, π.χ. για τα αξιοθέατα της περιοχής τους (το δικό μου αφορά την Πιερία) ή τα μέρη που επισκέφτηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής.

Υπάρχει, όμως, ένα μειονέκτημα στην όλη διαδικασία: απαιτείται, φυσικά, γρήγορη σύνδεση στο internet και σχετικά καλός υπολογιστής για να απεικονίζει σωστά τα animations και τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του Google Earth. Πέρα από αυτά, όμως, δεν παύει να είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική διαδικασία.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment