Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει έντονος βομβαρδισμός με ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) από και προς τους επίσημους λογαριασμούς του ΠΣΔ. Πολλές φορές, μάλιστα, πολλά τέτοια μηνύματα “φεύγουν” από το λογαριασμό μας -προσωπικό ή σχολικής μονάδας- χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Λόγω της κατάστασης, υπάρχει περίπτωση, να μπουν επίσημοι λογαριασμοί του ΠΣΔ στην μαύρη λίστα άλλων λογαριασμών με αποτέλεσμα η αποστολή και λήψη μηνυμάτων να είναι αδύνατη.

Για παράδειγμα, για τους παραπάνω λόγους, ενώ ο λογαριασμός της μονάδας Χ δουλεύει κανονικά, μπορεί να έχει στείλει προς τον δικό μου πολλά ανεπιθύμητα μηνύματα με αποτέλεσμα ο δικός μου (και μόνο αυτός mail server) να βάλει στη μαύρη λίστα το λογαριασμό της μονάδας Χ. Ενώ προς άλλους παραλήπτες τα μηνύματα να πηγαίνουν κανονικά.

Εάν διαπιστώσω, λοιπόν, ότι από την μονάδα Χ δεν λαμβάνω μηνύματα -ενώ από αυτή “φεύγουν” κανονικά- πρέπει να ελέγξω το https://webmail.sch.gr/, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης του ΠΣΔ.

Εικόνα 1

Αφού επισκεφτώ το μενού Αλληλογραφία->Κανόνες (Εικόνα 1) επιλέγω αριστερά την επιλογή “Μαύρη Λίστα”. (Εικόνα 2)

Εικόνα 2

Η επιλογή αυτή μας μεταφέρει στην παρακάτω οθόνη (Εικόνα 3):

Εικόνα 3

Το πλαίσιο (1) μας δείχνει ποιες διευθύνσεις αλληλογραφίας είναι στη μαύρη λίστα και δεν λαμβάνω από αυτές μήνυμα. Αυτη η λίστα ενημερώνεται αυτόματα από τους μηχανισμούς ελέγχου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Εδώ μέσα, επομένως, μπορεί να εντοπίσω τη διεύθυνση της μονάδας Χ που δεν θα έπρεπε να είναι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τη σβήσω και να πατήσω “Αποθήκευση” (2).

Θεωρητικά, την επόμενη φορά που η μονάδα Χ θα στείλει μήνυμα προς το λογαριασμό μου θα παραληφθεί κανονικά, εκτός και αν, για τους λόγους που περιγράφονται στην κορυφή της ανάρτησης, ξαναμπεί.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment