Εδώ και κάμποσα χρόνια, από τότε που το γρήγορο και μόνιμο internet μπήκε στα σπίτια μας, ο όγκος των πληροφοριών που έχουμε πρόσβαση καθημερινά αυξάνεται εκθετικά. Κακά τα ψέμματα, συχνά πυκνά πιάνουμε τους εαυτούς μας να αναζητούν κάτι συγκεκριμένο, αλλά ουκ ολίγες φορές καταλήγουμε σε άσχετες παραπομπές, αρθρογραφία, εφαρμογές, ιστοσελίδες ή οτιδήποτε άλλο. Πολλές από αυτές είναι ενδιαφέρουσες, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν επιθυμούμε ή δεν έχουμε χρόνο να τις μελετήσουμε διεξοδικά. Εδώ είναι που μας λύνει τα χέρια το GetPocket.

Τι είναι το GetPocket

Πρόκειται για μια δωρεάν (με premium χαρακτηριστικά) web εφαρμογή αποθήκευσης σελιδοδεικτών και όχι μόνο. Μπορούμε να αποθηκεύουμε επίσης βίντεο ή και έγγραφα, οτιδήποτε έχει μία διεύθυνση.… URL :-). Θα μπορούσε εύκολα να ρωτήσει κανείς, γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη λειτουργικότητα του κάθε browser; Γιατί, απλά, με το GetPocket οι σελιδοδείκτες μας είναι προσβάσιμοι από οποιονδήποτε browser, σε οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Διαβάζω κάτι στο κινητό, αλλά δεν με βολεύει η μικρή οθόνη του; Το αποθηκεύω και το βρίσκω αργότερα εύκολα στον υπολογιστή μου.

Πως το αποκτώ

Για να αποθηκεύουμε σελιδοδείκτες και να μπορούμε να τους δούμε αργότερα όποτε θελήσουμε χρειάζεται απλά να κάνουμε ένα δωρεάν λογαριασμό πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα getpocket.com. Το επόμενο βήμα είναι να εγκαταστήσουμε τα αντίστοιχα plugins για τον Chrome, το Android κινητό μας (ή tablet). Οι τελευταίες εκδόσεις του Firefox έχουν το αντίστοιχο addon ενσωματωμένο και δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση.

Πως το χρησιμοποιώ

Αφού εγκαταστήσουμε τα plugins εμφανίζεται στη γραμμή εργαλείων του browser το χαρακτηριστικό εικονίδιο της εφαρμογής. Την πρώτη φορά που θα το επιλέξουμε θα ζητηθούν τα στοιχεία (username / password) του λογαριασμού που αρχικά δημιουργήσαμε.

Chrome browser
Στον Firefox υπάρχει ήδη…

Από κει και πέρα η διαδικασία είναι κάτι παραπάνω από εύκολη. Κάθε φορά που εντοπίζουμε κάτι ενδιαφέρον και θέλουμε να το κρατήσουμε απλά κάνουμε κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής. Είναι πολύ σημαντικό, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, σε κάθε σύνδεσμο που αποθηκεύουμε να καταχωρούμε και κάποιες λέξεις-κλειδιά (tags) που εξυπηρετούν αφάνταστα στην αναζήτηση, ιδίως αν αποθηκεύουμε υλικό… σωρηδόν.

Πως βλέπω τι έχω αποθηκεύσει;

Μπαίνοντας στη διεύθυνση app.getpocket.com βλέπουμε οτιδήποτε (και από οπουδήποτε) έχουμε αποθηκεύσει και με τη χρήση των πιθανών λέξεων – κλειδιών που έχουμε βάλει να βρούμε αυτό που θέλουμε.

Εννοείται πως μπορούμε να “μοιραστούμε” τους σελιδοδείκτες που έχουμε αποθηκευμένους.

Με τις φορητές συσκευές τι γίνεται;

Όπως είπαμε στην αρχή, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για φορητές συσκευές (Anroid και iOS). Αφού την εγκαταστήσουμε, δίνουμε τα στοιχεία του λογαριασμού μας και η λίστα των σελιδοδεικτών “κατεβαίνει” στη συσκευή, στην οποία έχουμε και μια έξτρα σημαντική λειτουργικότητα: μπορούμε να έχουμε το περιεχόμενο διαθέσιμο offline, δηλαδή μπορούμε να ορίσουμε εάν θέλουμε να κατεβαίνει το περιεχόμενο που “δείχνει” ο σελιδοδείκτης στη συσκευή.

Android στιγμιότυπο

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment