Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) εξυπηρετεί ένα τεράστιο αριθμό σχολείων, εκπαιδευτικών και υπηρεσιών με αποτέλεσμα, παρόλες τις φιλότιμες και συνεχείς προσπάθειες των τεχνικών του, να υστερεί σε ταχύτητα. Πέρα από τις αντικειμενικές τεχνικές δυσκολίες υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε εμείς, σαν “ιδιοκτήτες” ιστοσελίδων, που θα βελτιώσουνε τις επιδόσεις τους, ενώ, ταυτόχρονα, δεν θα επιβαρύνουν συνολικά το ΠΣΔ.

Τι είναι επιτέλους αυτό το caching;

Έστω ότι είστε σε μια τάξη με τους μαθητές σας. Τους λέτε να κάνουν μια πολύπλοκη μαθηματική πράξη. Προφανώς θα τους πάρει κάμποσο χρόνο. Όμως, αν τους κάνετε την ίδια ακριβώς ερώτηση μετά από λίγο χρόνο, όλοι θα γνωρίζουν την λύση και θ’ απαντήσουν άμεσα.

Κάπως έτσι λειτουργεί και το caching. Όταν ένας υπολογιστής “ζητάει” για πρώτη φορά μια σελίδα από τους servers του ΠΣΔ (ή άλλου πάροχου), θα κάνει κάποιο χρόνο να τη μεταφέρει στην οθόνη του χρήστη. Όμως, την επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την ίδια σελίδα, εφ’ όσον δεν έχει τροποποιηθεί, οι servers θα την έχουν έτοιμη σε πολύ λιγότερο χρόνο. Έτσι η ιστοσελίδα μας θα κερδία “χρόνο φόρτωσης” (page loading time).

Πως το κάνω στο WordPress;

Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε τη δυνατότητα caching στην WordPress ιστοσελίδα μας είναι με την εγκατάσταση κάποιου plugin από τα πολλά που υπάρχουν γι’ αυτό το σκοπό.

Εδώ, στο Bits & Bytes, χρησιμοποιούμε το Comet Cache plugin. Μια δωρεάν (έχει και επί πληρωμή) λύση για WordPress caching και ίσως από τους πιο γρήγορους μηχανισμούς για WordPress ιστοσελίδες. Ευέλικτο, με αρκετές λειτουργίες, ελαφρύ στην εγκατάσταση του και, κυρίως, χωρίς πολλές ρυθμίσεις. Απλά το ενεργοποιούμε και η δουλειά μας γίνεται.

 

Εάν δείτε τον κώδικα του Bits & Bytes (μέσω του browser) θα παρατηρήσετε στο κάτω μέρος αυτά που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα και μας δείχνουν ότι το caching λειτουργεί.

Άλλες προτάσεις;

Τα WordPress plugins για το caching είναι πολλά και διάφορα, το καθένα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, σχεδόν όλα δωρεάν, αλλά και με επιπλέον λειτουργίες που απαιτούν πληρωμή. Να μερικά παρακάτω:

WP Super Cache

W3 Total Cache

WP Fastest Cache

WP Rocket

Autoptimize

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολλά από τα παραπάνω απαιτούν αρκετό ψάξιμο και σωστή ανάγνωση του documentation. Το caching είναι μια λειτουργία που μπορεί να… απογειώσει τη σελίδα μας ή να την κάνει χειρότερη αν δεν λειτουργεί σωστά.

Η επιλογή είναι δική σας!

Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πως “πειράζουμε” το caching με τη χρήση του .htaccess αρχείου.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment