Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στο χώρο του web design για την χρήση ή όχι έτοιμων templates για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Ιδίως για τη δημιουργία μιας σελίδας βασισμένης σε ένα CMS (WordPress, Joomla, Drupal κ.α.) η δημιουργία από την αρχή ενός εντελώς πρωτότυπου σχεδίου για την ιστοσελίδα μας είναι μια δουλειά απαιτητική και χρονοβόρα. Πρέπει να συνδυάζει γνώσεις προγραμματισμού (HTML, CSS, Javascript), αλλά και design προσεγγίσεις.
Βέβαια, η δημιουργία ενός στατικού site, που δεν έχει απαιτήσεις τακτικής ενημέρωσης, ίσως ο σχεδιασμός μιας custom σελίδας είναι ο πιο σωστός τρόπος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τεχνικές απαιτήσεις είναι λιγότερες. Απλά, άλλος ο συνδυασμός HTML, CSS (και λίγο Javascript) και άλλο ο συνδυασμός PHP, HTML, CSS, Javascript, βάσεων δεδομένων.
Που βρίσκω έτοιμα templates;
Στο αχανές, πλέον, διαδίκτυο τα έτοιμα templates είναι…άπειρα, για όλα τα γούστα και όλες τις απαιτήσεις. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτά που μπορούμε να τα κατεβάσουμε δωρεάν και σε αυτά που η απόκτησή τους έχει κάποιο αντίτιμο. Προφανώς, οι δυνατότητες των πρώτων είναι λιγότερες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι…άχρηστα. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό έναυσμα για εμάς να μάθουμε πράγματα σε σχέση με το customization, να “πειράξουμε” το κώδικα, ν’ αλλάξουμε το design με CSS κλπ., για να φτάσουμε τελικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την άλλη, τα εμπορικά templates, ιδίως τα πιο μοντέρνα, διαθέτουν πληθώρα επιλογών για το customization της σελίδας μας. Layout, χρώματα, γραμματοσειρές, διαστάσεις (margins, padding, height, width), όλα μπορούν να “ρυθμιστούν” με απλά κλικ του ποντικιού χωρίς να είναι απαραίτητη ούτε μια γραμμή κώδικα.
Για το WordPress μπορούμε να βρούμε έτοιμα templates μέσα από την διαχείρισή του, όπου μπορούμε να δούμε μια πληθώρα -με φίλτρα μάλιστα- επιλογών ανάλογα με τα γούστα μας. (Υπενθυμίζουμε ότι στο WordPress τα templates ονομάζονται themes και στην ελληνική εκδοχή του “θέματα”).
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψάξουμε ελεύθερα θέματα από την επίσημη ιστοσελίδα του WordPress, να τα κατεβάσουμε (σε μορφή .zip) και μέσα από το περιβάλλον διαχείρισης να το ανεβάσουμε στο site μας. Το ίδιο ισχύει και με τα εμπορικά templates που αφού τα πληρώσουμε και τα κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας (συνήθως σε μορφή .zip και αυτά), μπορούμε να τα ανεβάσουμε στο site μας από τη διαχείριση του WordPress.
Τελικά, τι επιλέγουμε;
Σίγουρα, η επιλογή ενός template για την ιστοσελίδα μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολύ συχνά μπορεί να καταλήξουμε σε επιλογές που αποδεικνύονται ανεπαρκείς για τις απαιτήσεις του site μας. Από την άλλη, εάν οι απαιτήσεις μας είναι περιορισμένες, ένα “βαρύ” template μπορεί να αποδειχτεί υπερβολικό.
Πάρα πολλά (και ποιοτικά) templates μπορούμε να βρούμε στη δημοφιλή “αγορά” του ThemeForest, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που εμπορεύεται templates, όχι μόνο για το WordPress, αλλά για όλα τα δημοφιλή CMS, καθώς και στατικά, απλά HTML sites.
Μία παρατήρηση από την εμπειρία μου: κανένα template, εμπορικό ή μη, δεν λειτουργεί αυτόματα ικανοποιώντας τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες της ιστοσελίδας μας. Όλα χρειάζονται ένα βαθμό.…”πειράγματος”, άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο.