Το περιεχόμενο που ανεβάζουμε σε μια ιστοσελίδα που είναι φτιαγμένη με το WordPress αποθηκεύεται σε μια βάση δεδομένων που δημιουργείται αυτόματα κατά την εγκατάστασή του στον server που φιλοξενούμε τη σελίδα (στη δική μας περίπτωση στο webhost.sch.gr) και σπάνια ασχολούμαστε απευθείας μ’ αυτή.

To ΠΩΣ εμφανίζεται αυτό το περιεχόμενο στον επισκέπτη της σελίδας, από άποψη αισθητικής και design, έχει σχέση με το θέμα (theme) που χρησιμοποιούμε. Κατά κάποιο τρόπο, το θέμα που έχουμε ενεργό είναι το… “όμορφο περιτύλιγμα” μιας “άσχημης” σχεσιακής βάσης δεδομένων.

Θέματα υπάρχουν χιλιάδες, δωρεάν και όχι, το καθένα με τις ιδιαιτερότητές του και ρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα που θα πρότεινα. Εξαρτάται από το τι θέλουμε να κάνουμε, για τι είδους σελίδα θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά, τα πιο μοντέρνα θέματα (ιδίως τα εμπορικά) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικού τύπου ιστοσελίδες με τις ανάλογες προσαρμογές.

Για το δικό μας site, ακόμη δεν έχουμε διαλέξει θέμα, θα το κάνουμε σε επόμενη ανάρτηση για να πειραματιστούμε και λίγο…. ;-).

Τα πρόσθετα (plugins) του WordPress είναι, ας πούμε (λίγο… μπακάλικα), επιπλέον προγραμματάκια που επιτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, υπάρχουν πρόσθετα που συμπιέζουν τις εικόνες που ανεβάζουμε στη σελίδα μας, άλλα που προστατεύουν το site μας από κακόβουλες επιθέσεις, άλλα που κρατούν αντίγραφα ασφαλείας (backup). Για να σας το πω πιο απλά: ό,τι σκεφτείς που θα ήθελες να διαθέτει η σελίδα σου σίγουρα θα υπάρχει κάποιο πρόσθετο.

Παρόμοια, θα σου πω, όπως και με τα θέματα, δεν υπάρχουν καλά και κακά plugins. Υπάρχουν κάποια κριτήρια, αλλά πολύ συχνά εγκαθιστούμε, δοκιμάζουμε, σβήνουμε, δοκιμάζουμε άλλο κ.ο.κ.

Φτάνει, όμως, με τα λόγια. Ελπίζω το παρακάτω βίντεο να λύσει κάποιες περαιτέρω απορίες σε σχέση με τα θέματα και τα πρόσθετα του WordPress.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment