Λίγες μέρες πριν έλαβα ένα ενημερωτικό email από το ΠΣΔ που μ’ ενημέρωνε πως είναι διαθέσιμη η καινούρια υπηρεσία για τη διαχείριση των ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στους servers του. Φυσικά είναι διαθέσιμο σε όσους διαθέτουν λογαριασμό στο ΠΣΔ, εκπαιδευτικούς και φορείς.

Πρόκειται για το PLESK, ένα δημοφιλές περιβάλλον διαχείρισης φιλοξενίας (hosting) που χρησιμοποιούν πολλοί ιδιώτες πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών και παρέχει ένα σωρό δυνατότητες που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ιστοσελίδων μας.

Μερικές από τις καινούριες παροχές:

  • Δυνατότητα ενσωμάτωσης SSL πρωτοκόλλου ασφαλείας (που τείνει να γίνει υποχρεωτικό) μέσω του δωρεάν Let’s Encrypt.
  • Δυνατότητα επιλογής έκδοσης PHP μεταξύ 7.2.x και της ταχύτατης 7.3.x (ιδίως η τελευταία βελτιώνει εξαιρετικά τις επιδόσεις ταχύτητας της σελίδας μας)
  • Αυτόματη εγκατάσταση και διαχείριση δημοφιλών CMS (WordPress, Joomla, Drupal, Moodle κλπ.). Ειδικά για το WordPress το περιβάλλον διαχείρισης μέσω Plesk είναι εκπληκτικό.
  • Εργαλείο Βελτιστοποίησης ιστοτόπου για Μηχανές Αναζήτησης, SEO Toolkit.
  • Λήψη αντιγράφων ασφαλείας (backup).
  • Λογισμικό προστασίας από ιούς.
  • Δημιουργία υποτομέων (subdomains).

Κάποια ακόμη δεν δουλεύουν, αλλά, όπως επισημαίνεται από τους υπεύθυνους, η υπηρεσία είναι ακόμη σε δοκιμαστική λειτουργία.

Για να κάνω δοκιμές, μετέφερα το παρόν site από το users.sch.gr/tkarts εδώ πέρα και όπως βλέπετε οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές σε συνδυασμό, πάντοτε, με περαιτέρω ρυθμίσεις βελτιστοποίησης που έχουμε αναλύσει παλιότερα (caching κλπ.)

Όπως και να έχει πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς το καλύτερο και πιο αξιόπιστο. Ελπίζω, κυρίως, να αποτελέσει έναν έναυσμα για καλύτερες, πιο όμορφες και πιο λειτουργικές ιστοσελίδες σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών φορέων και εκπαιδευτικών.

Αρχίστε τους πειραματισμούς!

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment