Αν και η διαχείριση μιας ιστοσελίδας που φιλοξενείται στο webhost.sch.gr, σχολικής ή προσωπικής, γίνεται μέσα από το διαχειριστικό περιβάλλον που διαθέτει η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε (WordPress, Joomla ή οτιδήποτε άλλο), υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να συνδεθούμε στον web server όπου φιλοξενείται μέσω FTP.
Αν και υπάρχουν εργαλεία που κάνουν τις παρακάτω εργασίες, το FTP χρειάζεται όταν:
- Θέλουμε να κάνουμε μια πρώτη εγκατάσταση, ιδίως σε υποφάκελο
- Έχουμε σφάλματα που αφορούν τον webserver και θέλουμε να ελέγξουμε συγκεκριμένα αρχεία.
- Θέλουμε να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας (backup)
- Θέλουμε να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε μεγάλα αρχεία.
- Απαιτείται να διαγράψουμε κακόβουλο περιεχόμενο
Για την FTP πρόσβαση απαιτείται να έχουμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό (account). Ας δούμε πως το δημιουργούμε.
Δημιουργία Λογαριασμού FTP
Αφού συνδεθούμε με το λογαριασμό που έχουμε στο ΠΣΔ στο webhost.sch.gr, βλέπουμε την παρακάτω οθόνη στο περιβάλλον PLESK.

Επιλέγουμε “Πίνακες Εργαλείων” και έπειτα FTP

Στην οθόνη εμφανίζεται η λίστα με τους υπάρχοντες λογαριασμούς. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε επίπεδο ΠΣΔ υπάρχει ήδη ένας χρήστης με το ίδιο όνομα με αυτό του επίσημου λογαριασμού που διαθέτουμε. Όμως, αν και το όνομα είναι πανομοιότυπο, δεν έχει καμία σχέση με τον επίσημο λογαριασμό. Αφορά μόνο στην FTP πρόσβαση.

Το “Αρχική” που φαίνεται στη δεξιά πλευρά είναι ο απομακρυσμένος φάκελος που φαίνεται μόλις συνδεθούμε μέσω FTP.
Κάνουμε κλικ πάνω στο όνομα χρήστη και ανοίγει η διπλανή οθόνη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ορίσουμε ένα κωδικό πρόσβασης και να σημειώσουμε κάπου πρόχειρα τη διεύθυνση IP που φαίνεται στο κάτω μέρος της οθόνης.
Πατάμε “Αποθήκευση” (δε φαίνεται στο διπλανό screenshot εκ παραδρομής)
Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε καμία άλλη ρύθμιση σε αυτή την οθόνη.

Πρόσβαση FTP από τον υπολογιστή μας
Η σύνδεση FTP επιτρέπει την εύκολη μεταφορά αρχείων μεταξύ του τοπικού μας υπολογιστή και ενός server, στην περίπτωσή μας, του server όπου φιλοξενούμε την ιστοσελίδα μας. Για μια τέτοιου τύπου σύνδεση απαιτείται η χρήση ενός FTP λογισμικού. Υπάρχουν πολλά, όμως το πιο δημοφιλές και δωρεάν, είναι το FileZilla. Είναι εξαιρετικά εύχρηστο, έχει εκδόσεις για διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (Windows, Mac OS, Linux) και έχει πλήρως εξελληνισμένο περιβάλλον.
Το κατεβάζουμε και το εγκαθιστούμε όπως ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα.
Στην πρώτη οθόνη της εφαρμογής βλέπουμε τα παρακάτω πεδία, εισάγουμε την IP (Host:) που σημειώσαμε, το όνομα χρήστη (Username) και τον κωδικό πρόσβασης (Password). Κάνουμε κλικ στο “Quickconnect”.

Εάν όλα είναι σωστά εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα που μας ενημερώνει ότι έχουμε συνδεθεί. Τσεκάρουμε το “Always trust this certificate in future sessions”.

Στο κάτω μέρος της οθόνης της εφαρμογής βλέπουμε δύο πλαίσια. Αριστερά το τοπικό μας περιεχόμενο και δεξιά το απομακρυσμένο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στον web server του ΠΣΔ, οτιδήποτε αφορά τον δικό μας online περιεχόμενο βρίσκεται μέσα στον φάκελο “httpdocs”. Δεν πειράζουμε με οτιδήποτε άλλο έξω από αυτόν.

Για να μεταφέρουμε αρχεία από τον υπολογιστή μας στον απομακρυσμένο server ή το αντίστροφο αρκεί ένα απλό drag ‘n drop.
