Με το πέρασμα του χρόνου ο αποθηκευτικός χώρος των υπολογιστών γίνεται ολοένα μεγαλύτερος, η ψηφιακή μας ζωή τον γεμίζει με ολοένα περισσότερο περιεχόμενο, με αποτέλεσμα -ιδίως αν δεν έχουμε βρει ταυτόχρονα κάποιο σύστημα οργάνωσης των φακέλων των αρχείων μας- πολύ συχνά να μην μπορούμε να εντοπίσουμε χρήσιμα αρχεία ή φακέλους.

Η αναζήτηση των Windows, δυστυχώς, δεν λειτουργεί ιδανικά και, ακόμη χειρότερα, ίδιως όταν έχουμε έναν φορτωμένο δίσκο, να είναι ιδιαίτερα αργή έως αδύνατη.
Το Everything είναι ένα δωρεάν και πανάλαφρο λογισμικό που έρχεται να καλύψει το κενό του περιγράφουμε παραπάνω. Από τεχνικής άποψης, χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία, το Everything χρησιμοποιεί το ευρετήριο (index) των αρχείων που βρίσκεται στην καρδιά του λειτουργικού συστήματος των Windows στο χαμηλότερο επίπεδο, που σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία κάποια άλλη εφαρμογή.
Με το που ανοίξουμε την εφαρμογή, με μια πρώτη δοκιμή θα αντιληφθούμε πόσο γρήγορη είναι η αναζήτηση. Πληκτρολογώντας τον όρο που ψάχνουμε, αυτομάτως εμφανίζοτναι σχετικά αποτέλεσματα.

Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στη λίστα των αποτελεσμάτων εμφανίζεται ένα μενού που μας δίνει τη δυνατότητα να ταξινομήσουμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης, ιδιαίτερα χρήσιμο όταν έχουμε πολλά αποτελέσματα.

Φυσικά, ο όρος αναζήτησης μπορεί να εμφανίσει και κάμποση… “σαβούρα”, αλλά ο δημιουργός της εφαρμογής έχει προβλέψει μια πολύ καλύ λύση. Μπορούμε να αποκλείσουμε φακέλους από την αναζήτηση. Ποιους φακέλους; Ένα καλό παράδειγμα, είναι οι φάκελοι συστήματος όπου βρίσκονται αρχεία του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών, άσχετα δηλαδή με το δικό μας περιεχομένο που συνήθως συσσωρεύεται σε φακέλους που έχουμε δημιουργήσει εμείς με το πέρασμα του χρόνου.

Πηγαίνοντας, λοιπόν, στην επιλογή “Tools–>Options”, βρίσκουμε τη ρύθμιση “Exclude” και επιλέγουμε τους φακέλους που δεν θέλουμε να συμπεριλαμβάνονται στην αναζήτηση.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η “προχωρημένη αναζήτηση”, μενού “Search–>Advanced Search…”, όπου μπορούμε να δηλώσουμε ακόμη πιο αναλυτικά φίλτρα για τον όρο που αναζητούμε.

Το μόνο -σημαντικό ίσως- μειονέκτημα της εφαρμογής είναι πως αναζητά μόνο στα ονόματα των αρχείων και όχι στο περιεχόμενό τους.
Αν και αρκετά λιτή, οι δυνατότητές της είναι τόσες που θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό ή…. τσαπατσούλη (😀) χρήστη. Στη σχετική ιστοσελίδα έχει ένα εκτεταμένο οδηγό χρήσης.
Από την άλλη, όμως, είναι ένα εργαλείο που η καθημερινή χρήση του, αν το συνηθίσετε, θα σας γίνει απαραίτητη. Έχοντας ένα μεγάλο όγκο αρχείων, σε ένα σωρό δίσκους, ακόμη και δίκτυακούς, μετά από λίγο καιρό που το χρησιμοποιώ έκανε τη ζωή μου πολύ εύκολη.