Όταν η ιστοσελίδα μας φιλοξενείται σε Apache server, όπως συμβαίνει και με τις σελίδες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τότε η δημιουργία και χρήση του αρχείου .htaccess είναι κάτι παραπάνω από μονόδρομος.

Τι είναι το .htaccess αρχείο;

Το .htaccess (Hypertext Access) είναι ένα αρχείο ρυθμίσεων που χρησιμοποιείται σε διακομιστές με το λογισμικό Apache Web Server. Όταν ο διακομιστής Apache εντοπίσει ένα αρχείο .htaccess μέσα σε έναν κατάλογο τότε εκτελεί τις εντολές που περιέχονται ώστε να ενεργοποιήσει/απενεργοποιήσει χαρακτηριστικά του διακομιστή.

Πως δημιουργούμε το .htaccess αρχείο;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε το αρχείο .htaccess χρησιμοποιώντας έναν απλό text editor όπως textpad, notepad ++, ή το notepad των windows. Σε περίπτωση που το αρχείο .htaccess υπάρχει ήδη στον server μπορούμε να το κατεβάσουμε και να το επεξεργαστούμε με έναν από τους παραπάνω text editors.
Για να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο απλά ανοίγουμε ένα κενό αρχείο text και το αποθηκεύουμε ως .htacces. Αν κάποιος editor δεν επιτρέπει την αποθήκευση αρχείο με όνομα .htaccess μπορούμε πολύ απλά να το ονομάσουμε htaccess.txt και να το ανεβάσουμε στο ftp στο φάκελο που φιλοξενείτε η σελίδα μας (public_html) όπου μπορούμε να το μετονομάσουμε σε .htaccess.

Οδηγίες για το πως ανεβάζουμε αρχεία μέσω FTP στους servers του ΠΣΔ.

Τι μπορώ να κάνω με το .htaccess αρχείο;

Η απάντηση είναι απλή: σχεδόν τα… πάντα σε ό,τι αφορά ρυθμίσεις ασφάλειας, αποκλεισμούς IP, ρυθμίσεις caching, ανακατευθύνσεις (redirects) και ένα σωρό ακόμη που κάνουν τη λειτουργία της ιστοσελίδας μας πιο αποδοτική.

Παραδείγματα (όλες οι παρακάτω εντολές γράφονται μέσα στο αρχείο):

Αποκλεισμός IP διεθύνσεων που επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας

order allow,deny
deny from 10.10.10.1
deny from 11.11.11.1
allow from all

Ανακατεύθυνση μιας σελίδας σε μία άλλη

Redirect /palia_selida.html http://www.newsite.gr/nea_selida.html

Η χρήσιμη εντολή ReWrite που επιτρέπει την ανακατεύθυνση στη διεύθυνση της σελίδας μας άσχετα με το αν ο χρήστης πληκτρολογει στον φυλλομετρητή (browser) το www ή όχι μπροστά στο όνομα του domain μας.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^mysite.gr [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.mysite.gr/$1 [L,R=301]

Σε μεταγενέστερο άρθρο θα δούμε πως χρησιμοποιείται το .htaccess αρχείο για να ρυθμίσουμε το caching των σελίδων μας με σκοπό να βελτιώσουμε την ταχύτητα φόρτωσής τους.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment