Η παρούσα ανάρτηση αφορά μόνο τους χρήστες και τις σχολικές μονάδες που διαθέτουν ιστοσελίδες στις νέες υποδομές φιλοξενίας του ΠΣΔ, δηλαδή στο https://webhost.sch.gr.

Στους εν λόγω web servers, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 θα καταργηθούν όλες οι παλαιότερες της 7.4 εκδόσεις της PHP. Αυτό σημαίνει ότι ιστοσελίδες που βασίζονται σε παλαιότερες εκδόσεις, πολύ πιθανό, να παρουσιάσουν προβλήματα έως να μην λειτουργούν καθόλου, ιδίως όσες βασίζονται στις δημοφιλείς πλατφόρμες του WordPress, Joomla ή Moodle.

Για να ελέγξουμε και ν’ αλλάξουμε την έκδοση της PHP της ιστοσελίδας μας κάνουμε τα παρακάτω απλά βήματα.

Συνδεόμαστε στο webhost.sch.gr με το όνομα χρήστη και κωδικό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Μπαίνουμε έτσι στο περιβάλλον PLESK για τη διαχείριση του web server.

Επιλέγουμε τη ρύθμιση “Ρυθμίσεις PHP (v7.X.X)” όπου μέσα στην παρένθεση φαίνεται η τρέχουσα έκδοση.

Στην επόμενη οθόνη βλέπουμε τις διαθέσιμες επιλογές εκδόσεων.

Ανοίγουμε τη λίστα και επιλέγουμε την έκδοση 7.4.16.

Στο κάτω μέρος της οθόνης πατάμε το κουμπί “OK” για να αποθηκευτούν οι αλλαγές.

Μετά την αλλαγή της έκδοσης καλό είναι να ελέγξουμε την ιστοσελίδας μας για πιθανές δυσλειτουργίες. Θεωρητικά, οι τελευταίες εκδόσεις του WordPress και του Joomla δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα με την έκδοση 7.4.16, αλλά μπορεί να μην λειτουργούν σωστά κάποια πρόσθετα (plugins), θέματα (templates, themes) που πιθανώς να έχουμε εγκατεστημένα. Σε αυτή την περίπτωση αναζητούμε τις ενημερωμένες εκδόσεις τους.

Στις πιθανές επιλογές υπάρχει και η έκδοση 8.0.3 της PHP, αλλά αυτή τη στιγμή ό,τι πιο σταθερό υπάρχει, από άποψη συμβατότητας, είναι η έκδοση 7.4.16. Μπορεί κάποιος, εάν το επιθυμεί, να επιλέξει την έκδοση 8.0.3 και αν τυχόν παρατηρήσει προβλήματα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει σε προηγούμενη έκδοση.

Πλήρεις οδηγίες για τις υποδομές φιλοξενίας ιστοσελίδων στο περιβάλλον PLESK μπορείτε να βρείτε στον αναλυτικό οδηγό του ΠΣΔ.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment