Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές, τραβούν λήψεις υψηλής ανάλυσης με αποτέλεσμα το μέγεθος των παραγόμενων αρχείων να είναι τεράστιο για μαζική αποστολή μέσω email (πολλές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του ΠΣΔ δεν αφήνουν συνημμένα αρχεία μεγέθους πάνω από κάποια ΜΒ) ή για δημοσίευση σε ιστοσελίδα. Εάν έχω μία δύο εικόνες το ν’ αλλάξουμε το μέγεθός της είναι αρκετά εύκολο, μπορεί να γίνει και με τις εφαρμογές που έχουν ενσωματωμένες τα Windows ή όποιο άλλο λειτουργικό χρησιμοποιούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν πρέπει ν’ αλλάξουμε το μέγεθος πολλών φωτογραφιών μαζικά; Εδώ είναι που εμφανίζεται ένα εξαιρετικό, εντελώς δωρεάν και πανάλαφρο, προγραμματάκι το FastStone Photo Resizer. Τα χαρακτηριστικά του:

  • Υποστηρίζει πολλούς τύπους αρχείων
  • Μαζική αλλαγή μεγέθους (resize), κόψιμο (crop), χρωματικών εφέ, προσθήκη κειμένου, υδατογραφήματος (watermark), πλαισίων
  • Μαζική μετονομασία των αρχείων με κανόνες
  • Αλλάζει τον τύπο (π.χ. από PNG σε JPG) και μετονομάζει μαζικά αρχεία εικόνων
  • Μαζική επεξεργασία φακέλου, αλλά και μεμονωμένων εικόνων

Παρακάτω θα δείτε ένα μικρό βίντεο που έφτιαξα αλλάζοντας το μέγεθος ενός φακέλου με εικόνες. Από 56 περίπου ΜΒ και τεράστιες αναλύσεις, οι εικόνες μίκρυναν σε μικρότερη ανάλυση με συνολικό μέγεθος περίπου 6 ΜΒ!

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment