Ήρθε η ώρα, δυστυχώς υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, να αποκτήσουμε διαδικτυακή συνείδηση σε ό,τι αφορά τα μαθήματά μας, ως μαθητές και ως εκπαιδευτικοί. Τα ψηφιακά εργαλεία πολλά, οι δυνατότητες ακόμη περισσότερες, φτάνει να υπάρχει διάθεση. Το αν και κατά πόσο μια τέτοια διαδικασία θα προχωρήσει είναι, προφανώς, άγνωστο, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα πρέπει να προχωρήσει για αρκετό καιρό απ’ ότι φαίνεται.

Μπορεί ο… εγκλεισμός να μην είναι ευχάριστος, όμως ας τον εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Εξάλλου, η “καραντίνα” δεν είναι… μεσαιωνικού τύπου όταν στα χέρια μας έχουμε τηλεόραση, διαδίκτυο, Netflix και όλα τα θαυμαστά της ψηφιακής εποχής. Να μη μιλήσω για τα βιβλία που μπορούμε να διαβάσουμε.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), λοιπόν, διαθέτει μια σειρά από εργαλεία για προετοιμασία μαθημάτων από τους εκπαιδευτικούς και διάθεση αυτών διαδικτυακά.

Πέρα από το ΠΣΔ υπάρχουν οι επιπλέον ψηφιακές παροχές για ηλεκτρονικά μαθήματα:

Επίσης, και επειδή δε θέλω να δείξω συγκεκριμένη “προτίμηση”, με μια απλή αναζήτηση στο Google ή στο Youtube για μαθήματα, σημειώσεις, ηλεκτρονικά τεστ μπορεί κάποιος να παραπέμψει τους μαθητές του σε άφθονο εκπαιδευτικό υλικό που έχει προετοιμαστεί (και υπάρχει εδώ και καιρό) από πολλούς συναδέλφους διάφορων ειδικοτήτων.

Για τον συντάκτη

Θοδωρής Λ. Καρτσιώτης

Υπεύθυνος Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών ΔΔΕ Πιερίας.
"Μανιακός" της οργάνωσης, του web design και μουσικόφιλος.
Ενίοτε και... κιθαρίστας! :-)

Leave a Comment